koreman´s yuzucello

Koreman’s staat bekend om haar ambachtelijk geproduceerde likeuren gemaakt van pure ingrediënten en hoge kwaliteit. In 2020 won Koreman’s Limoncello een zilveren medaille op de International Wine & Spirits Competition. Na het succes van de limoncello en de uitbreiding van haar vaste assortiment met een even zo goede koffielikeur introduceert Koreman’s nu haar eerste limited edition: de Yuzucello. Er worden dit jaar slechts 100 flessen van deze exclusieve likeur aangeboden. 

Lemons

De Unieke ´Japanse´Citroen

Koreman’s staat bekend om haar ambachtelijk geproduceerde likeuren gemaakt van pure ingrediënten en hoge kwaliteit. In 2020 won Koreman’s Limoncello een zilveren medaille op de International Wine & Spirits Competition. Na het succes van de limoncello en de uitbreiding van haar vaste assortiment met een even zo goede koffielikeur introduceert Koreman’s nu haar eerste limited edition: de Yuzucello. Er worden dit jaar slechts 100 flessen van deze exclusieve likeur aangeboden. 

YUZU

De yuzu (Citrus junos) is een Citrus kruising van een citroen, limoen en een mandarijn. Deze zure vrucht, ook wel bekend als Yuia, komt oorspronkelijk uit China en is tijdens de Asuka periode (zo’n 1300 jaar geleden) getransporteerd naar Japan. 

 

Deze unieke citrusvrucht bevat kenmerken van de mandarijn, sinaasappel en de citroen en heeft een erg ongelijkmatige schil en zit vol met grote zaden.  

 

Tegenwoordig groeit de yuzu voornamelijk op het kleinste Japanse eiland Shikoku. Dit maakt deze citrusvrucht erg zeldzaam en duur. Waar men voor een gewone citroen vaak ongeveer €2,- per kilo betaalt, betaalt men voor een yuzu ongeveer €50,- per kilo. 

 

De yuzu wordt vaak gebruikt in de Koreaanse en Japanse keuken als een toevoegend zuurtje aan gerechten. Bovendien is de citrusvrucht wereldwijd populair geworden als ingrediënt in de high-end gastronomie. Veel sterrenchefs gebruiken een paar druppeltjes van het sap in hun gerechten. 

GESCHIEDENIS

De yuzu komt oorspronkelijk uit Centraal China, langs de stroming van de Yangtze Rivier. Door de constante klimaatveranderingen werd het oogstseizoen steeds gehinderd, waardoor het zoeken naar nieuwe groeigebieden noodzaak werd. De Citrus werd op hetzelfde moment geïntroduceerd in Japan en Korea, namelijk tijdens de Tangdynastie, en wordt nog steeds verbouwd in deze twee regio’s. 

gebruik yuzu in de keuken

JAPAN

Hoewel de yuzu nauwelijk als los fruit geconsumeerd wordt, is het wel een vrij algemeen ingrediënt in de Japanse keuken. Zo is het een veelgebruikt ingrediënt in citrus saus Ponzu. 

 

Een andere veel voorkomende saus waarbij de yuzu een grote rol speelt, is de Yuzu Kosho (letterlijk vertaald ‘yuzu en peper’) – een Japanse pepersaus gemaakt van groene of gele yuzu-schil, groene of rode chilipepers en zout. 

 

Ook wordt de yuzu gebruikt bij het maken van sterke dranken, zoals Yuzu Komachi en verschillende wijnen. Zowel de schil als het sap zijn ingrediënten van een hartige, zoute eiervla genaamd Chawanmushi en het wordt verwerkt in Miso-soep. 

KOREA

In Korea wordt de yuja (yuzu) meestal gebruikt voor Yuja-Cheon (yuja marmalade) en Yuja-Cha (yuja-thee). Yuja-Cha wordt Meestal gemaakt door Yuja-Cheong te Mengen met heet water. De Yuja-Hwachae (yuja punch), een variatie van de hwachae (fruitpunch), is ook een veelgebruikt dessert wat bereid wordt met de citrusvrucht. 

OOSTERSE EN WESTERSE WERELD

Sinds de import in de jaren 2000 door westerse chef-koks groeit de populariteit van de yuzu als verwerking in de menu’s van luxe restaurants. De yuzu heeft een sterke smaak, waardoor in de meeste gevallen slechts een druppel van het sap nodig is om de smaak te proeven. De yuzu heeft oneindig veel doeleinden in dessertgerechten, waar het als essence gebruikt wordt. De yuzu wordtt ook gebruikt in bijvoorbeeld cocktails, sushirijst, sashimi, Aziatische soepen, sorbets en verschillende feestdrankjes.

<18 JAAR VERKOPEN

WIJ GEEN ALCOHOL

Legal

International Wine & Spirit Competition 2020

0